Słodko-gorzko. Sezamowo. Orzechowo. Z serem niebieskim albo kozim. Smak nie dla każdego ;)

Moja pierwsza cykoria była z winegretem na musztardzie dijon, orzechami włoskimi i francuskim bleu. Do dziś pamiętam szok.

Sałatka z cykorii z winegeretem

  • cykoria (4-5 sztuk), posiekana/ porwana na kawałki
  • garść orzechów włoskich bez łupiny, potłuczone na drobne kawałki
  • kawałek pleśniowego sera „niebieskiego” (drogi Roquefort lub zwykły Lazur), rozdrobniony
  • winegret - 1 łyżka musztardy Dijon (powinna to być gładka, bardzo ostra musztarda), łyżka octu balsamico, 4 łyżki oliwy z oliwek – ucieramy w podanej kolejności, a oliwę dodajemy stopniowo, po łyżce, dzięki temu zawiesina bedzie gładka; ten winegret powinien być gęsty i w kolorze musztardy

Ostatnio przy okazji szukania pomysłów na dania imprezowe trafiliśmy na dressing z orientalną sezamową pastą tahini… i to było trafienie za 100 punktów.

Sałatka z cykorii z dipem z tahini

  • cykoria (4-5 sztuk)
  • 1 średni świeży ogórek
  • 1/4 szklanki nerkowców (niekoniecznie)
  • 50 g francuskiego koziego serka w kształcie polana – la buche, chevrette lub podobny (niekoniecznie)
  • Tahini dip – w miseczce mieszamy po 1 łyżce: sosu sojowego, octu białego (my daliśmy balsamico) i wody, 2 łyżki tahini, 1/2 łyżeczki cukru. Otrzymujemy gładki sos, który sprawdza się także jako dip do maczania pokrojonych w słupki warzyw. Ale z cykorią – niebo w gębie.

Listki cykorii siekamy lub rwiemy na kawałki – albo i nie – jak kto lubi. Dodajemy ogórek pokrojony w plasterki, nerkowce potłuczone na kawałki oraz rozdrobniony serek. Wszystkie składniki podrzucamy w misce aby się wymieszały i polewamy malowniczo dipem. Podajemy od razu.

Sałatki sprawdzają się jako a. dodatek obiadowy b. element tzw. „szwedzkiego stołu” c. wersja z serem i orzechami – jako samodzielne lekkie danie obiadowe

Przepis na tahini dip zaczerpnęliśmy z STONESOUP

About these ads