Oryginalny przepis jest tutaj. Ciasto francuskie jest dobre na wszystko 🙂 Nie było w sklepie bryndzy, zastąpiliśmy ją kozim twarogiem.

Rydze z kozim serem we francuskim cieście
(porcja dla 2 głodnych osób lub 3 nie bardzo głodnych)

  • kilka dużych rydzów (250-500 g)
  • kostka twarogu koziego (ok. 150-200g) lub bryndzy
  • kilka ząbków czosnku
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  • porcja ciasta francuskiego (1 paczka gotowego ze sklepu)
  • śmietana – 3 łyżki
  • oliwa – kilka łyżek

Rydze czyścimy, myjemy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) doprowadzamy rydze do „wypocenia” nadmiaru płynu. Gdy już cały płyn wyparował, dodajemy kilka łyżek oliwy, solimy, pieprzymy i smażymy ok.10 minut. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i posiekaną pietruszkę. Gdy rydze się już zrumienią i zaczynają przywierać do patelni, dorzucamy rozdrobniony ser. Ewentualnie doprawiamy.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury ok. 200 stopni.
Wykładamy 1 warstwę ciasta francuskiego do niedużej formy głebokości około 5 cm (używam żaroodpornego naczynia o średnicy 25 cm), tak aby zostały brzegi do sklejenia z drugą warstwą ciasta. Wykładamy masę grzybowo-serową. Wierzch masy smarujemy śmietaną. Przykrywamy 2 warstwą ciasta francuskiego, sklejając górę z dołem. Pieczemy około 20-30minut aż ciasto się dobrze przyrumieni.

Reklamy