W ramach reminiscencji z Podlasia oraz hołdu dla zdecydowanie ulubionych bulw czyli kartofli. W Supraślu próbowaliśmy i kiszki, i babki ziemniaczanej i okazuje się, że co roku odbywają się tam Światowe Mistrzostwa w przyrządzaniu tych specjałów. Które notabene „Jarzębinka” przeważnie wygrywa. Po wypróbowaniu tej z baru „Jarzębinka” w Supraślu, tłustej i oblanej mięsnym sosem…

…próbowałam zrobić swoją, przeszukując internet i wypróbowując różne patenty. Wyszło zupełnie inaczej, mniej tłusto i wiejsko 😛

Opinie: „Dobre.” (Wojtek) „No to, to się da zjeść!” (Bartek)

Wielkie dzięki dla ucierającego ziemniaki W.

Babka ziemniaczana

(duża tortownica lub 2 keksówki)

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 30 dkg boczku wędzonego lub innej wędzonki
  • 20 g mąki
  • 20 g kaszy mannej
  • 2 jaja
  • 3-4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • śmietana kwaśna (3 łyżki)
  • sól (2-3 łyżki)
  • pieprz świeżo mielony (2-4 łyżek, zależy jak bardzo pieprzną chcemy)
  • gałka muszkatołowa świeżo starta (1-2 łyżki)
  • majeranek, liście lubczyku, tarty korzeń lubczyku (do woli)

Ziemniaki wyszorowane lub obrane ze skórki ucieramy na tarce. My zrobiliśmy je „na grubo”, jeśli jednak wolicie bardziej jednolitą konsystencję babki, lepiej użyć tarki o drobnych oczkach. Cebulę i boczek siekamy i podsmażamy (ja osobno podsmażyłam cebulę – tylko do zeszklenia i osobno boczek – do zrumienienia). Pod koniec smażenia dorzucamy posiekany czosnek, smażymy jeszcze chwilkę i mieszamy z ziemniakami. Dodajemy mąkę, kaszę, jaja, śmietanę, przyprawy i łączymy całość mieszając w dużej misce. Jeśli w misce wciąż zbiera się duża ilość płynu, zagęszczamy jeszcze łyżką mąki i kaszy mannej. Masę wykładamy do natłuszczonej blachy/naczynia żaroodpornego i pieczemy około 1h30min w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni (na oko-nie mam termometra w piekarniku)

Podajemy gorącą, z surówkami (w Supraślu była to kapusta kiszona, u nas – sałata, rokieta i ogórki kiszone). Można też polać sosem mięsnym lub grzybowym albo śmietaną. Ta wersja jest miękka, ale nie rozpadająca się, niezbyt tłusta i nie podsiąka wodą.

Reklamy