Sałatka która jest hitem w mojej kuchni od paru miesięcy, skład zmienia się w zależności od tego co fantazja podpowie. Rokietta to genialne warzywo.

Sałatka z rukoli
(na 2 osoby)

  • opakowanie liści rukoli (rokietty)
  • 15 g startego sera o intensywnym smaku (użyliśmy mimolette, może być dziugas albo parmezan)
  • 4-5 rzodkiewek (posiekane w plasterki)
  • pół pęczka szczypiorku (posiekany)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy

Rukolę porwać na drobne kawałki, wymieszać z pozostałymi składnikami, skropić sokiem z cytryny i oliwą, delikatnie wymieszać. Wystarczy nawet dodać sam ser i jest super.

Na zdjęciach – obiad składający się z pomarańczowego makaronu z pesto oraz tej sałatki. Mniam mniam!

Reklamy