Zima napi…ala, więc trzeba się rozgrzewać.

Rozgrzewająca kasza gryczana z imbirem

(dla 2 osób)

  • 1 i 1/2  szklanki kaszy gryczanej (suchej)
  • spory kawałek świeżego imbiru
  • pęczek szczypiorku (niekoniecznie)
  • 2 jaja
  • garam masala 4-6 łyżek
  • sos sojowy (3 łyżki)
  • pieprz świeżo mielony (1 łyżka, niekoniecznie)
  • po 3-4 łyżki oleju i masła
  • 1 łyżka oliwy

Kaszę gotujemy na sypko w bulionie. Na dużej głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i masło i wrzucamy starty imbir. Smażymy 2 minuty i sypiemy garam masala. Mieszając, smażymy chwilę i dodajemy sos sojowy. Wrzucamy kaszę i mieszając podsmażamy 2-3 minuty. Dodajemy szczypiorek oraz jajka roztrzepane z oliwą i pieprzem. Mieszamy, aż jajka są ścięte a całość raczej sucha niż mokra 🙂

Advertisements