Ciąg dalszy eksperymentów z risotto. Kolor ma świetny, w sam raz dla fanów tytułowego serialu.

Pikantne różowe risotto (wegetariańskie)

(dla 4 osób)

  • 1 szklanka ryżu (najlepiej arborio)
  • 1 szklanka wina (wytrawne lub owocowe)
  • 1 szklanka suszonej żurawiny lub suszonych wiśni
  • 1 duża czerwona cebula (posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 duże buraki (ugotowane, pokrojone w kostke)
  • 1 l gorącego bulionu lub wywaru z warzyw
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • pieprz świeżo mielony (2-4 łyżki)
  • 3 łyżki oliwy
  • ser – kilka plastrów koziego pleśniowego lub parmezan starty do posypania

Suszone owoce zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez chwilę i odstawiamy.

Przygotowujemy dużą patelnię o grubym dnie. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę.  Wrzucamy ryż i czosnek, smażymy mieszając 2-3 minuty aż ryż stanie się przezroczysty i pokryty tłuszczem. Dolewamy 1 łyżkę wazową bulionu i mieszamy aż całkowicie odparuje. Kontynuujemy dolewanie po trochu bulionu, za każdym razem mieszając aż odparuje poprzednia dolewka. Po około 25 minutach (gdy już ryż zaczyna być miękki) dodać buraki i suszone owoce (wówczas wlać wino pozostałe z gotowania, a kolejną porcję bulionu dopiero po odparowaniu wina). Na koniec doprawić pieprzem, wrzucić szczypiorek. Gorące risotto na talerzu posypać / obłożyć serem (risotto ma być gorące – ser powinien się roztopić).

To jest bardzo nietypowe risotto, pieprz, ser i szczypiorek w sporej ilości są konieczne – bo inaczej całość jest po prostu buraczano-żurawinowo słodka.

 

Przepis z książki „Biblioteka smakosza – Dania w jednym garnku” wydawnictwa Parragon, zmodyfikowany.

Advertisements