Przepis z książki Davida Grotto „101 produktów dla zdrowia i życia”, zmodyfikowany.

Zupa z jarmużu – brzydka ale zdrowa 🙂

(dla 4 osób)

  • główka jarmużu (ok. 1/2 kg)
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • 1,5 l wody lub bulionu
  • świeży tymianek
  • tarty ser do posypania (np. parmezan ale może być tylżycki i inny)
  • sól, pieprz

Jarmuż umyć i posiekać drobno, odrzucając grube nerwy środkowe liści.  W garnku o grubym dnie zeszklić na oliwie cebulę, pod koniec dodając czosnek. Wyjąć cebulę i czosnek do osobnego naczynia, do garnka wrzucić jarmuż i smażyć na oliwie kilka minut. Dorzucić posiekane pomidory wraz z sokiem z puszki. Dusić mieszając przez 10 minut. Dolać wodę  z 1 łyżką soli (lub bulion), kilka łyżek świeżego tymianku i gotować przez 30-40 minut, dolewając wody jeśli zupa jest za gęsta. Gdy jarmuż zmięknie (to warzywo nie będzie bardzo miękkie), zestawić z ognia i zmiksować całość na krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą, posypaną serem.

Reklamy