Super sprawa z tymi świeżymi ziołami. Tyle że jakoś nie udaje mi się ich zachować na dłużej, wszystko poza bazylią pada w 3-5 dni po zakupieniu. Więc jak już w pobliskim Bomi lub Biedrze rzucą zioła i człowiek kupi, to zastanawia się co z tym szybko zrobić 🙂 Kolendra, pachnąca jak… kolendra (z czym to porównać?) fajnie komponuje się z wszelkimi intensywnymi, ostrymi smakami. Jej delikatne listeczki najlepiej jeść świeże. Reasumując – kurczaka usmażyłam na ostro, dodałam do sosu sałatkowego kolendrę i bardzo jestem z efektu zadowolona.

Sałatka z kurczaka i pekinki z chilli i kolendrą

  • filet (pierś) z kurczaka
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • kapusta pekińska, cienko poszatkowana (2 garście, na oko 1/3 średniej wielkości główki)
  • 1/2 sporej czerwonej papryki
  • puszka dobrej, miękkiej kukurydzy
  • 4-5 małych ogórków konserwowych lub korniszonów
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, brązowy cukier (szczypta)
  • chilli w proszku
  • pieprz świeżo zmielony
  • świeża kolendra (spora garść )

Kurczaka posypujemy solą, pieprzem i chilli (niewielkie ilości, chilli około 1/3 łyżeczki, powinno być lekko wyczuwalne w smaku po usmażeniu). Kroimy w poprzek na niezbyt grube paski i smażymy na oleju z obu stron na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy na mniejsze kawałki.

Do miski wrzucamy posiekaną kapustę pekińską, paprykę pokrojoną w paseczki ok. 1cm długości, ogóreczki w plasterkach, kukurydzę oraz kurczaka.

Przygotowujemy sos – ucieramy na gładko majonez, śmietanę, ok. 1/2 łyżki brązowego cukru, trochę pieprzu, sól (niekoniecznie) i ewentualnie szczyptę chilli, jeśli poskąpiliśmy kurczakowi.

Kolendra w doniczce ze sklepu tworzy splątany gąszcz delikatnych listków na długich wiotkich ogonkach. Używam nożyczek żeby pozyskać pęczek listków, obcinam +- w dolnej części, a potem rozdrabniam również tnąc nożyczkami na krótkie odcinki. W ten sposób pociętą kolendrę dodajemy do sosu i delikatnie mieszamy.

Sałatkę mieszamy z sosem, dokładnie!

Zjedliśmy sałatkę  w tortilli – razowe placki według tego przepisu:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tortille_razowe/przepis.html

Reklamy