Rozgrzewająca, gęsta i tłusta polewka na zimowe dni.

Zupa ziemniaczano-cebulowo-porowa

(dla 2-3 osób)

  • 125 g masła
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 pory (białe części)
  • 3 cebule średniej wielkości
  • 0,75 wody (wrzątku)
  • 1 łyżka soli
  • 100 g żółtego sera, utartego na grubych oczkach (np. edamski lub tylżycki)
  • pieprz świeżo zmielony
  • papryka mielona słodka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki szczypiorku

Ziemniaki kroimy w grubą kostkę (ok.2 cm). Pora nacinamy wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy w półkrążki. Podobnie cebulę.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy połowę przygotowanej porcji masła. Wrzucamy ziemniaki i dusimy 10-15 minut, mieszając (przywierają – jeśli szybko wchłoną masło i jest go za mało, dodajemy). Dodajemy pora i cebulę wraz z resztą masła i łyżką soli. Smażymy przez około 10 minut, często mieszając. Po tym czasie zalewamy wrzątkiem i gotujemy jeszcze ok. 5 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane).

Przygotowujemy tarty ser, posiekane pietruszkę i szczypiorek i posypujemy tym zestawem gorącą zupę w talerzach. Dodajemy szczyptę zmielonego pieprzu i słodkiej papryki.

Advertisements