Przepis, nieco zmodyfikowany, zaczerpnęłam stąd http://thecuttingedgeofordinary.blogspot.com/2011/01/giant-chocolate-chip-cookie-baked-in.html

Zamiast czekoladowych czipsów wrzuciłam posiekaną czekoladę.

Gigantyczny Piegusek

czyli olbrzymie ciasteczko z kawałkami czekolady

  • 2 szklanki mąki (w tym dałam 1/2 szklanki pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub 2 łyżeczki wanilii
  • 2 tabliczki czekolady posiekanej na kawałki (użyłam 1 tabliczkę gorzkiej i 1 białej)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (niekoniecznie)

Rozgrzewamy piekarnik (180 stopni). W misce mieszamy mąkę, sodę i sól. Miksujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym (ucieramy około 2 minuty). Dodajemy jajo i cukier waniliowy i miksujemy aż się połączą. Dosypujemy mąkę, miksujemy do połączenia składników lub mieszamy drewnianą łyżką jeśli mikser nie daje rady. Ma powstać gęste, kleiste, tłuste ciasto. Na koniec wsypujemy czekoladę i mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli chcemy mieć wersję pachnącą pomarańczowo, dosypujemy też skórkę.

Gotowe ciasto wykładamy na tortownicę  lub naczynie żaroodporne i pieczemy, uważając żeby temperatura nie była za wysoka. Autorka podaje czas pieczenia ok. 40 minut, po czym wyjmujemy ciasto z pieca i czekamy aż przestygnie, po czym kroimy. Faktem jest że czas pieczenia zależy od piekarnika, ale powinno się je piec długo, powoli i w temperaturze nie większej niż te 180 stopni (czyli w moim piekarniku bez termometra na minimalnym płomieniu). Ja już przerobiłam i przypalone (trzeba skrobać i jest suche) i za mocno upieczone (suche i chrupiące). A idealne jest takie: chrupiące z wierzchu a miękkie i lekko „ciągnące” w środku (wygląda wtedy trochę zakalcowato).

Gigantyczny piegusek jest niezłą opcją także jeśli chcemy uformować specjalne kształty i myślę że spokojnie można piec w ten sposób mniejsze ciasteczka. Polecam!

Przepis dodaję do Czekoladowego Weekendu

Reklamy