Czekoladowy Brownies (czyli „murzynek” z kawałkami czekolady)

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jaja
  • 5 łyżek masła stopionego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 6 łyżek wody
  • 1 tabliczka połamanej na kostki czekolady (wzięłam gorzką, ale może być też mleczna)
  • kilka łyżek gęstej konfitury lub owoców w syropie (wiśnie, truskawki)

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy blachę lub tortownicę i papier do pieczenia wysmarowany masłem.

Mieszamy suche składniki w misce. Po kolei, mieszając, dodajemy jajka, masło, olej i na końcu wodę. Powstanie gęste, maziste ciasto. Dodajemy czekoladę i mieszamy.

Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Na końcu wrzucamy kleksy z konfitury lub owoce.

Pieczemy aż nóż włożony w ciasto wyjdzie czysty, bez surowego ciasta (no chyba, ze włożymy go w kawałek czekolady, wtedy wyjdzie ubrudzony roztopioną czekoladą).

Bardzo czekoladowe, odpowiednio słodkie i lepkie.

Zmodyfikowany przepis na bazie http://bromabakery.blogspot.com/2011/02/plumb-good-brownies.html

Reklamy