Oryginalny przepis tu: http://budgetbytes.blogspot.com/2011/01/zucchini-fritters-208-recipe-035.html

Kotleciki z cukinii / Zapiekanka z cukinii

  • 2 nieduże cukinie
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • liść lubczyku, tymianek, oregano, bazylia (po 1 łyżce)
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz – szczypta
  • olej do smażenia (jeśli kotleciki) lub trochę masła do wysmarowania naczynia (jeśli zapiekanka)

Cukinię myjemy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Siekamy pietruszkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Aby uzyskać kotleciki, smażymy na rozgrzanym oleju na brązowo z obu stron. Dla mnie ta wersja była zdecydowanie zbyt tłusta, stąd pomysł aby zapiec masę w naczyniu żaroodpornym. Czas pieczenia – około 40-60 minut, powinno się dobrze zrumienić. Podawać z sosem pomidorowym 🙂

Reklamy