Przepis na ciasto z lukrem – z Budget bytes. Samo ciasto jest „gąbczaste”, bardzo aromatyczne i dość wilgotne. No ale ja lubię z kremem. Krem z kaszy manny – starożytna receptura, której efekt używałam do przekładania ciast jeszcze w liceum 😛

Ciasto

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • po 1 łyżeczce przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, imbiru (można dać świeży, starty)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka z 1 cytryny (otarta)
  • 1 łyżka oleju lub stopionego masła
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 szklanka wody

Krem

  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2  szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • kilka łyżek soku z cytryny i ewentualnie otarta skórka

Lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny

Grzejemy piekarnik do 200 st. C.

W misce mieszamy suche składniki i skórkę z cytryny. Robimy w mieszance 2 dziurki – do jednej wlewamy tłuszcz, do drugiej ocet. Zalewamy wodą i mieszamy chwilę łyżką aż powstanie masa o konsystencji gęstej śmietany. Grudkami się nie przejmujemy, no chyba że są to wielkie grudy suchych składników. Pieczemy w 200 st. C około 30 minut – wyjmujemy jak już test wykałaczki wypada pozytywnie. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy wszerz na 2 warstwy.

W tzw. międzyczasie robimy krem – gotujemy kaszkę (sypiemy mieszając na wrzące mleko, gotujemy kilka minut). Masło ucieramy z cukrem do gładkości. Wystudzoną kaszkę dodajemy do masła po trochu, ucierając. Na koniec dorzucamy sok / skórkę z cytryny. Kremem przekładamy ciasto.

Cukier puder ucieramy, dodając po trochu soku z cytryny – na pewno nie będzie potrzeba soku z całej. Powinien powstać gęsty, biały lukier. Ja chlusnęłam całością soku, w związku z czym lukier wyszedł mi dość rzadki i przejrzysty, żółtawy 🙂

Odstawiamy ciasto na kilka godzin / na noc. Podajemy gościom 🙂

Reklamy