Kurczak w miodzie, pomarańczy i imbirze

  • pierś z kurczaka (około 500 g)
  •  świeżo mielony pieprz

zalewa (marynata)

  • kilkucentymetrowy kawałek świeżego imbiru, obranego i drobno startego
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione w prasce
  • 1 pomarańcza – sok i starta skórka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu

Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i zalewamy kurczaka. Pakujemy do lodówki na kilka godzin (im dłużej tym lepiej, mój stał około 5 h i dobrze mu to zrobiło). Całość wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy obficie pieprzem i pieczemy (odkryte) 60 minut w 180 stopniach C.

Kurczak po zamarynowaniu jest kruchy i soczysty i przesycony aromatem i smakiem wszystkich składników, po prostu wspaniały.

Advertisements