Lubię marchewkę.

Tarta marchewkowa z rukolą

  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • duża garść rukoli
  • 1 cebula pokrojona w bardzo cienkie plastry lub posiekana
  • 1/2 kg marchewki
  • 2 łyżki miodu (lub 1 łyżka cukru)
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo zmielonej)
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • sól, pieprz

Marchewkę ucieramy na grubych oczkach. Mieszamy w misce z miodem, gałką muszkatołową, jajem i śmietaną.

2/3 surowego ciasta wraz z papierem do pieczenia wykładamy na formę do tarty. Układamy warstwy z 1/2 porcji cebuli i 1/2 rukoli. Sypiemy pieprzem. Wykładamy masę marchewkową. Na to ponownie warstwy: rukoli i cebuli. Sypiemy pieprzem, i ewentualnie solą. Układamy górę z pozostałego ciasta.

Pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku (180 st. C) około 60 minut.

Advertisements