Ta tarta rządzi! Za przepis dziękujemy kumplowi z Francji. Za noclegi na podłodze i wyczerpujące ale ciekawe wycieczki Lolek odwdzięczył się tą lekką i wykwintną tartą. Merci Lolo 🙂

Tarta warzywno-serowa

  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • kilka łyżek musztardy
  • 2 małe cukinie poszatkowane w bardzo cienkie plastry
  • 1 duża (lub dwie) cebula poszatkowana w bardzo cienkie plastry
  • 20 dag twardego sera żółtego, utartego
  • 20 dag sera pleśniowego typu lazur
  • 1 nieduże jabłko, w cienkich plasterkach
  • 1 pomarańcza pozbawiona skóry i białej osłonki, w plasterkach
  • można dodać jeszcze np. 1 gruszkę pokrojoną, 1 paprykę, czerwoną lub inną (niekoniecznie), pokrojoną w cienkie paski
  • pieprz, cynamon
  • zioła świeże lub suszone – lubczyk, tymianek, oregano, cząber

Przygotowujemy poszatkowane lub pokrojone najcieniej jak się da warzywa i owoce.

2/3 surowego ciasta wraz z papierem do pieczenia wykładamy na formę do tarty. Powierzchnię smarujemy musztardą. Układamy po kolei różne warstwy: cebuli, sera lazur, cukinii, sera żółtego, jabłka, pomarańczy, znowu cebuli, znowu sera itd. Co którąś warstwę przesypujemy cynamonem, pieprzem lub ziołami. Układamy górę z pozostałego ciasta.

Pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku (180 st. C) około 60 minut.

Advertisements