Łosoś ze szparagami

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 150 g twardego słonego sera (feta lub inny tego typu – ja używam „bałkańskiego” z Lidla), pokrojonego w grubą kostkę
  • 500 g mięsa z łososia (kosztuje 1/2 ceny filetów!)
  • zmielony czarny pieprz
  • kilka plasterków cytryny
  • 25 g masła

Szparagi myjemy, obieramy ze skórki w dolnej części (no chyba są wyjątkowo młode i chude). Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, obsmażamy kilka minut. Odkrajamy główki i zachowujemy je.

Rozgrzewamy piekarnik (190 st. C). Przygotowujemy wysmarowane masłem (lub oliwą) żaroodporne naczynie i na dnie układamy szparagi pokrojone na pół i wymieszane z kostkami sera. Szparagi przykrywamy pierzyną z łososiowego mięsa. Wierzch posypujemy pieprzem i okładamy plasterkami cytryny. Pieczemy około 30 minut. Pod koniec pieczenia układamy na górze główki szparagów.

Przepis zgapiłam stąd i troszkę zmodyfikowałam dodając słony twarogowy ser. Bardzo proste i smakowite danie, z nutką luksusu, którą postanowiłam podkreślić talerzykiem z Cristala (tak, proszę Państwa, TEGO legendarnego Cristala … którego już nie ma).

Advertisements