Kolejne podejście do marynat do kurczaka (według zmodyfikowanego przepisu na Jack Daniel’s BBQ chicken marinade) zaliczone i bardzo udane. Mięso przygotowane w ten sposób nadaje się zarówno do pieczenia, jak i na grill.

Kurczak marynowany w winie

  • pierś z kurczaka (około 500 g)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu sherry
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon lub innej ostrej
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • świeżo zmielony pieprz, obficie
  • 1/2 łyżeczki soli (niekoniecznie, sos sojowy jest słony)
  • 2-3 ząbki czosnku, zgniecione w prasce
  • kilka łyżek listków zielonej pietruszki

Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zalewy mieszamy dokładnie i zalewamy kurczaka. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Potem mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 60 minut w około 180 stopniach C. Kruche, miękkie, bardzo łatwo wchodzi 🙂


Reklamy