Nietypowe ale bardzo trafione połączenie smaków 🙂 Zmodyfikowałam przepis z „Kuchni wegetariańskiej” I.B.Sundqvist (Świat Książki).

Kalafior z pomidorami, cukinią i serem

  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki dobrego oleju do smażenia lub oliwy z oliwek
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • szczypta cynamonu
  • oregano
  • 1 mały kalafior
  • 150g sera typu bałkański / feta (lub inny słony biały tego typu), pokrojony w kostkę
  • świeżo zmielony pieprz, obficie

Umytą cukinię oraz marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki. Czosnek siekamy. Na dużej patelni / rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy przez chwileczkę czosnek i cynamon, dorzucamy cukinię i marchewkę, mieszamy. Obsmażamy całość 2-3 minuty. Dodajemy pomidory i oregano i dusimy około 10-15 minut, aż warzywa nieco zmiękną.

Kalafior myjemy, dzielimy na duże kawałki i blanszujemy – krótko gotujemy na parze, aż nieco zmięknie ale nie straci jędrności. Nie dopuszczamy do rozgotowania 🙂

Na talerzu układamy kalafior i duszone warzywa a na wierzchu kawałki fety. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego.