Nietypowe ale bardzo trafione połączenie smaków 🙂 Zmodyfikowałam przepis z „Kuchni wegetariańskiej” I.B.Sundqvist (Świat Książki).
Kalafior z pomidorami, cukinią i serem
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki dobrego oleju do smażenia lub oliwy z oliwek
- 2 puszki pomidorów pelati
- szczypta cynamonu
- oregano
- 1 mały kalafior
- 150g sera typu bałkański / feta (lub inny słony biały tego typu), pokrojony w kostkę
- świeżo zmielony pieprz, obficie
Umytą cukinię oraz marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki. Czosnek siekamy. Na dużej patelni / rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy przez chwileczkę czosnek i cynamon, dorzucamy cukinię i marchewkę, mieszamy. Obsmażamy całość 2-3 minuty. Dodajemy pomidory i oregano i dusimy około 10-15 minut, aż warzywa nieco zmiękną.
Kalafior myjemy, dzielimy na duże kawałki i blanszujemy – krótko gotujemy na parze, aż nieco zmięknie ale nie straci jędrności. Nie dopuszczamy do rozgotowania 🙂
Na talerzu układamy kalafior i duszone warzywa a na wierzchu kawałki fety. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego.
pysznie warzywnie.
faktycznie ciekawe połączenie, nieznane mi wcześniej… ale szybko to nadrobię:) wygląda super!
Kalafiora w takim towarzystwie pomidorów i fety jeszcze nie jadłam 🙂
(i ale będe miała fajnego potworka obok komentarza, bardzo mnie to zafascynowało)