Warzywne ratatouille, po polsku zwane leczo – świetna potrawa na letni obiad, jako dodatek do mięsa, ziemniaków, ryżu, albo samodzielne danie. Proporcje nie są aż tak ważne, a podane przeze mnie czasy – jedynie orientacyjne. Wystarczy pamiętać o zasadzie, zgodnie z którą zaczynamy smażenie od najtwardszych warzyw, kolejnym składnikom pozwalamy nieco zmięknąć, a na końcu dodajemy pomidory i zioła. Ratatouille często gości na moim stole, a zastosowany po raz pierwszy dodatek wędzonej papryki (użyłam słodkiej) to strzał w dziesiątkę.

Przy okazji polecam Pikanterię – sklep internetowy z hiszpańskim przyprawami oraz ich aukcje Allegro. Pierwszy raz miałam okazję spróbować i zastosować paprykę wędzoną. Intensywny aromat i smak nieporównywalny z żadną inną przyprawą – tak intensywny, że dozować należy ostrożnie, bo może zdominować całą potrawę 🙂

Ratatouille

  • 1 duża cukinia lub 2-3 małe (u mnie 1 duża żółta i 1 mała zielona)
  • 2 cebule
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 2-3 młode marchewki (niekoniecznie)
  • 4-5 dojrzałych, miękkich pomidorów
  • 3-4 łyżki dobrego oleju do smażenia lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki pimentón (słodkiej lub łagodnej)
  • zioła świeże lub suszone – tymianek, oregano, bazylia, cząber
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz, obficie

Umyte warzywa kroimy:  cukinię w grube plastry lub półplastry, cebulę w piórka, paprykę (bez nasion) w grubą kostkę lub w paski, marchewkę w plasterki, pomidory w plastry. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, marchewkę i paprykę,  smażymy ok. 5 minut. Dodajemy paprykę wędzoną, chwilę mieszamy, następnie wrzucamy cukinię. Smażymy kilka minut, po czym przykrywamy i dusimy około 10-15 minut (zależnie od tego, jak grubo pokroiliśmy warzywa. Dodajemy pomidory, świeże zioła i dusimy całość jeszcze około 5 minut. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.

Reklamy