Nasze ulubione:

Ziemniaczki pieczone

(porcja dla 2 osób)

  • 750 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • ok. 50 g zimnego, twardego masła
  • sól, pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ziemniaki kroimy w kawałki lub plastry, niezbyt duże (grubości 2-3 cm). Cebulę w piórka. Połowę cytryny kroimy w cieniutkie plastry albo, jeśli skóra jest gruba, wyjmujemy sam miąższ i kroimy na kawałki. Czosnek obieramy z łupinek i kroimy w poprzek na plasterki. Wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z drugiej połówki cytryny. Solimy, pieprzymy dość obficie. Wyjmujemy z lodówki masło. Plasterki masła układamy na wierzchu zapiekanki (jak na zdjęciu).

img2013-02-24_16-40-08

Pieczemy około 40 minut, aż ziemniaki będą mięciutkie. Aby zbyt mocno się nie rumieniły i nie wysychały na wierzchu, warto w trakcie pieczenia przykryć całość folią aluminiową na czas mniej więcej 20 minut.

img2013-02-24_18-04-22

img2013-02-24_18-06-30

Reklamy