No dobra, może nie jest taka ostra jak się spodziewacie. Dopóki nie dodacie kiełków rzodkiewki 🙂

Zupa porowo – paprykowo – pomidorowa

  • 1 duży por (obcinamy zieloną końcówkę liści, całą część łodygi, którą się da – zostawiamy)
  • 1 świeża papryka czerwona (posiekana w cienkie paski)
  • 1 puszka pomidorów bez skórki, całych lub w kawałkach
  • 100 dag masła
  • przyprawy – po 1 łyżce: korzeń lubczyku, liść lubczyku, cząber, słodka papryka
  • kurkuma – 1 łyżeczka
  • sól – szczypta
  • kiełki rzodkiewki (lub inne ostre w smaku) – garść
  • kawałek sera dobrego do zupy (tylżycki lub inny)

Pora dokładnie myjemy, krajamy w krążki. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło i wrzucamy pora. Dusimy przez 5 minut. Dorzucamy paprykę. Po kolejnych 5-10 minutach dorzucamy przyprawy i dusimy jeszcze przez chwilę, mieszając. Dorzucamy pomidory z puszki. Jeśli za gęste – dolewamy wody według uznania i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze.

Gorącą zupę nalewamy do talerzy z pokrojonym w grubą kostkę serem. Na wierzch sypiemy hojnie kiełki. Podajemy.

Reklamy