Otrzymana w prezencie paczka japońskich marynowanych pędów imbiru zabłąkana w kącie lodówki czekała pół roku na wykorzystanie. Szukając na nią pomysłu zmodyfikowałam ten przepis – awokado dopiero dojrzewało, więc zastąpiłam je serem, i jest OK.
Sałatka krabowo-imbirowa
- 200g paluszków krabowych
- 1 duży ogórek
- 100g sera feta
- pęczek rzodkiewek
- kilka łyżek posiekanego szczypiorku
- marynowane pędy imbiru (japońskie, można kupić w sklepach z egzotyczną żywnością)
sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon lub innej
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 50 ml oliwy z oliwek
Składniki na sałatkę posiekać. Składniki sosu utrzeć razem w miseczce.
Przepis dodaję do akcji Z widelcem po Azji
Sos musztardowy do sałatek jest rewelacyjny przy grillu:)