Otrzymana w prezencie paczka japońskich marynowanych pędów imbiru zabłąkana w kącie lodówki czekała pół roku na wykorzystanie. Szukając na nią pomysłu zmodyfikowałam ten przepis – awokado dopiero dojrzewało, więc zastąpiłam je serem, i jest OK.

Sałatka krabowo-imbirowa

  • 200g paluszków krabowych
  • 1 duży ogórek
  • 100g sera feta
  • pęczek rzodkiewek
  • kilka łyżek posiekanego szczypiorku
  • marynowane pędy imbiru (japońskie, można kupić w sklepach z egzotyczną żywnością)

sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon lub innej
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 50 ml oliwy z oliwek

Składniki na sałatkę posiekać. Składniki sosu utrzeć razem w miseczce.

Przepis dodaję do akcji Z widelcem po Azji